WILLIAM J. SCOTT
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS
SPRINGFIELD

July 25, 1977

FILE NO, $-1270

COUNTIES :

Authority to Adopt Regula-
tions Concerning Digested and
Non-Digested Sludge Sites

Honorable Thomas J. Homer
State's Attorney
Fulton County

Lewistown, Illinois 61

Dear Mr. Homer:

I have yodu herein you ask the following

questions:

May thgAFulton County Board adopt regula-
erning digested and non-digested
ites which are different from and
ingent than the rules and regula-
tiong”of the Illinois Pollution Control
Board?

2. May the Fulton County Board delegate its
authority to adopt regulations regarding
sludge to the Fulton County Board of Health?
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3. May a person convicted of violating a county
regulation regarding sludge be sentenced to
a fine, or imprisonment, or both a fine and
imprisonment?

In Carlson v. Village of Worth (1975), 62 Ill. 24

406, the illinois Supreme Court ruled that the regulation of
sanitary landfill by a non-home rﬁle municipality was pre-
empted by thg Eavironmental Protection Act; the court thus
held that the Village of Worth could not impose the require-
ments of its own environmental protection ordinance or local
zoning ordinance upon the holder of a permit for.a sanitary
landfill issued by the State Environmental Protection Agency.
It is my opinion that local regulation of digested sludge
sites by non-home rule counties has been similarly preempted.
As a result, a non-home rule county may not impose its sludge
regulations on a person who holds an Environmental Protection
Agency permit for a digested sludge site.

The legislature has not preempted the regulation
of non~-digested sludge sites by non-home rule counties. The
Wastewater Land Treatment Site Regulation Act (Ill. Rev.

Stat. 1975, ch. 111 1/2, par. 581 et seq.) authorizes non-home
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rule counties to regulate non-~digested sludge sites; the Act
specifically provides that non-home rule counties may regulate
non-digested sludge sites concurrently with the State.

The Wastewater Land Treatment Site Regulation Act
draws a distinction between digested and non-digested sludge.
The term "wastewater" does not mean digested sludge. (Ill.
Rev. Stat. 1975, ch. 111 1/2, par. 582.03.) Section 2.04 of
the Act (I1l. Rev. Stat. 1975, ch. 111 1/2, par. 582.,04)
defines "wastewater land treatment site" as follows:

"s 2.04. 'Wastewater land treatment site’

means any sewage lagoon, storage lagoon, sludge

drying lagoon, irrigation field, however such

lagoon or field is denominated, used for stor-

ing, draining, treating or purifying wastewater

through bacterial acticn and natural soil

filters, but does not mean a digested sludge
utilization site." (Emphasis added.)

Sections 2.05 and 2.06 (Ill. Rev. Stat. 1975, ch.
111 1/2, pars. 582.05 and 582.06) define the terms "digested
sludge" and “"digested sludge utilization site" as follows:

"§ 2.05. ‘'Digested sludge' means the bio-
logically stabilized product resulting from
the aerobic or heated anaerobic digestion of
80lids generated in wastewater treatment pro-
cesses.
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§ 2.06. 'Digested sludge utilization site’

means any storage basin or lagoon; drying field

or bed; irrigation or application field; nutrient

barriers; environmental transition zones; appli-

cation field runoff storage reservoir; or any

other area or facility related to the application

of digested sludge to land."

Section 3.05 of the Act (I11. Rev. Stat. 1975, ch.
111 1/2, par. 583.05) provides that a person must obtain a
permit from the Illinois Environmental Protection Agency
before he may establish, operate, manage or maintain a waste-
water land treatment site or a digested sludge utilization
site. Section 4 (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 111 1/2, par.
584) states that before he may establish, operate, manage
or maintain a wastewater land treatment site a person must
also obtain a certificate of authority from the county board
of the non-home rule county in which the wastewater land
treatment site is to be established. Sections 5, 6 and 7 of
the Act (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 111 1/2, par. 585; Ill.
Rev. Stat. 1976 supp., ch. 111 1/2, pars. 586 and 587) authorize
the county board of a non-home rule county to adopt regula-

tions regarding non-digested sludge sites and explaih how

these regulations are to be enforced.
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The county board's authority does not extend to
the regulation of digested sludge sites. Section 8 of the
Wastewater Land Treatment Site Regulation Act (Ill. Rev.

Stat. 1975, ch.}lll 1/2, par. 588) provides as follows:
“§ 8. The provisions of Sections 4 thréugh

7 of this Act are not applicable to the estab-

lishment, operation, management or maintenance

of digested sludge utilization sites."

-This limitation on the county boafd's authority coupled with
the Environmental Protection Agency's specific authority to
issue permits for digested sludge sites expresses the legis-
lature's intehtioﬁ to preempt the regulation cfidigested
sludge sites by non-home rule counties.

Other sections of the Act demonstrate the legislature's
intent to authorize non-home rule counties to regulate non- |
digested sludge sites concurrently with the State. 1In
~ exercising this authority the county is not restricted by
the State regulations. Section 6 of the Act states that the
"county board shall adopt by ordinance or resolution all
necessary standards, rules and regulations for the management

or establishment of a wastewater land treatment site".

{(Emphasis added.) Thus, non-home rule counties may adopt
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non-digested sludge site regulations that are different from
and more stringent than the rules and regqulations of the
Pollution Control Board.

Therefore, my answer to your first question is that
Fulton County haé no authority to adopt regulations regarding
digested sludge sites. Fulton County may, in accordance with
- the Wastewater Land Treatment Site Régulation Act, adopt
regulations governing non-digested sludge sites that are
different from and more stringént than the rules and regula-
tions of the Pollution Control Board;

in answer to your second question, it is my opinion
that the Fulton County Board ﬁay not validly delegate its
authority to adopt regulations govérning non-digested sludge
sites to the Fulton County Board of Health. Section 6 of
the Wastewater Land Treatment Site Begulation Act specifies
that it is the county board that shall adopt ordinances
relating to the regulétion of non-digested sludge sites. A
county health department is a county agency. (1973 Ill.

Att;y. Gen. Op. 108.) The board of health of the county

health department may recommend to the county board the adop-
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tion of public health regulations. (Ill. Rev. Stat. 1975, ch.
111 1/2, par. 20cl3.) However, the board of health has no
statutory authority to adopt regulations; and there is no
statute providing that the county board may delegate its
authority to adopt sludge regulations to the‘board of health.
In opinion No. S-107 (1969 Ill. Att'y. Gen. Op. 165) I advised
that the county board could delegate purely ministerial func-
tions and duties to an agent, but that the performance of
functions and duties requiring the exercise of jﬁdgmenf oxr
discretion‘could not be delegated unless a statute expressly
so provided. Because the aufhority to adopt county regula-
tions regardiﬁg non-digested sludge sites is reserved for
the county board 5y statute, the Fulton County Board may not
delegate such authority to the Fulton County Board of Health.
In answer to youf third question, section 5 of the
Wastewater Land Treatment Site Regulation Act provides a
person who violates a county regulation concerning non-digested
sludge sifes "shall upon convicfion be guilty of a business
offense and subject to a fine not to exceed $10,000". A

| person convicted of a business offense may be sentenced to
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a period of conditional discharge, a fine, or both conditional
discharge and a fine. (Ill. Rev. Stat. 1976 Supp., ch. 38,
par. 1005-5-3.) A person convVicted of a business offense

is not subject to imprisonment. Therefore, it is my opinion
that a person who is coﬁvicted of violating a county regula-
tion adopted pgrsuant to the Wastewater Land Tyreatment Site
Regulation Act may be fined but may not be imprisoned.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




